Visvakantie in Downham Market, Norfolk U.K.

Omdat een van mijn dochters in Norfolk in Engeland woonde, lag een visvakantie daar natuurlijk voor de hand. Norfolk kent veel mooie Fishing Ponds (reservoirs) en veel mooie rivieren en daar ging natuurlijk mijn interesse het meeste naar uit. De eerste visdag heb ik gevist bij een stuw in de rivier The Great Ouse, een wat grotere rivier vlakbij het dorp “Denver”.

 

 

 

 

 

 

Er waaide een stormachtige wind en het had de nacht ervoor voor het eerst gevroren. Dus geen optimale omstandigheden. Ondanks dat heb ik wel een paar aanbeten gehad van baarzen, maar niet één vis kunnen landen en dus maar weer bijtijds ingepakt.

 

Daarna heb ik twee dagen gevist in The River Wissey bij Hilgay. Een rivier die ter plaatse ongeveer 20 meter breed is en waar ondanks het late seizoen nog steeds veel pleziervaart plaatsvond. Op eerste de ochtend begon ik met een baars van ongeveer 35 cm en een paar grote sterke blankvoorns. Toen ik tegen de middag snoeken zag jagen, heb ik de streamerhengel opgetuigd en kon ik binnen circa anderhalf uur drie mooie snoeken landen.

 

 


The river Wissey

 


Een vette snoek van 72 cm

 

Een keer, in de namiddag, heb ik gevist met een bolgnese-hengel voorzien van een Avondobber, die ik op de stroom liet driften. Als haakaas gebruikte ik drie grote maden, terwijl ik regelmatig enkele maden als lokaas in de stroming wierp. Het resultaat? Binnen één uur een stuk of twintig grote blankvoorns. Al met al weer een zeer geslaagde vissessie.

 

Om in Engeland te mogen vissen moet je in het bezit zijn van een “License” van het Environment Agency, die voor tien Engelse ponden op ieder postkantoor te krijgen is. Tevens moet je een vergunning van de visrechthebbende, in dit geval van de “King’s Lynn Angling Association” bij je hebben, met een legitimatiebewijs.

 

Voor het vissen in de “Fishing-ponds” kun je meestal ter plaatse een dagvergunning kopen. De kosten daarvan variëren sterk, voor een witvisvijver, waarin ook vaak grote karper zwemt, betaal je ongeveer zes Engelse ponden. Meestal is het daar niet erg druk, maar je kunt er goed vissen en de vangsten vallen niet tegen. Engeland heeft een gesloten tijd voor het vissen in rivieren, van 15 maart tot en met 31 mei. In de Fishing Ponds kun je doorgaans het gehele jaar vissen. Engeland, met name Norfolk, is een dun bevolkte streek met een mooie natuur en een zeer goede visstand. Het is zeer de moeite waard daar eens een paar dagen te gaan vissen. Met de Ferry van Hoek van Holland naar Harwich ben je er al in zes uur. Ik ga er zeker nog wel eens naar toe.

 

Hans Harm.