Vakantie plannen?

Je zult ze stellig al hebben gemaakt en een locatie hebben gevonden waar je kunt vliegvissen. Mocht je echter in september naar Duitsland, Oostenrijk of elders willen gaan dan heb je nog wat te regelen.

 

 

 

 

 

 

Als dat zo is stel dan zo veel mogelijk vragen over het hotel en de locatie. Informeer ook over het water waar je gaat vissen, of het geschikt is voor het vissen met de droge vlieg en het niet te hard stroomt.

 

 

Of er een indeling wordt gemaakt voor de stukken water zodat anderen je niet voor de voeten lopen. Ook waar gevist kan worden en of die ver van het hotel gelegen zijn.

Vraag of er ook met andere vliegen gevist mag worden dan met nimfen en droge vliegen en… informeer naar de kosten van vergunningen. Of er werkzaamheden zijn, zodat het water bruin is en er niet gevist kan worden, ook dat heb ik al beleefd.

Misschien zijn er ook bijkomende kosten voor transport naar het water omdat je daar niet met je auto heen mag gaan. Dat maakt de prijs van een vergunning extra hoog. Dit is een vorm van misleiding waar niet over gesproken wordt in een folder, maar het gebeurd wel!

Het is  me overkomen dat ik met 6 man stond te vissen in een klein bergmeertje, wel wat druk.  Dat we met 12 mensen moesten vissen in een stuk water dat 18 km lang was. Dan ben je gauw uitgevist en vang je niets, omdat er dan ook nog wadend gevist wordt.

Bedenk dat kostprijs van een vergunning bepalend is voor de kwaliteit van een viswater. Beter wat meer betalen en goed vangen.

Noorwegen en Zweden staan de laatste jaren in de belangstelling vanwege de lage kostprijs van vergunningen en de mooie natuur. Dat is waar maar daar staat wel ander zaken tegenover.

 

De reiskosten zijn doorgaans hoog en de kosten van levensonderhoud eveneens. Een hut of cabin kost door de bank genomen €40,-  tot €50,- , dat betaal je in Duitsland of Oostenrijk voor een kamer met ontbijt. ‘s Avonds een pilsje drinken of uitgaan in Noorwegen of Zweden is er niet bij. Op een campings in Noorwegen is er in een kantine niet veel te krijgen, zeker geen alcohol. Dan kan je het meenemen, okay, maar dat is wel beperkt want als je snappen met teveel ben je zuur.

Duitsland is nog steeds het land in de EU waar je goed- en goedkoop kunt slapen en eten. Daar zijn de visvergunningen niet duur maar vaak zijn de stukken, waar je kunt vissen kort, op uitzonderingen na. Let wel dat de bepalingen voor vissers steeds strenger en anders worden, dus oriënteer je als je naar Duitsland gaat.

Overigens is de natuur in Oostenrijk ook schitterend ondanks dat het dichter bevolkt is. Bovendien kan je je daar gemakkelijker verstaanbaar maken, dat een voordeel kan zijn.

Tsjechië en Kroatië hebben ook veel te bieden en zijn schitterende landen met heel mooi viswater. Maak je keuze, maar zorg er wel voor dat je voorbereid bent.