Vistrip in Oostenrijk

Zoekende op internet kwam ik twee sites tegen waar promotie word gemaakt voor vliegvissers. De eerste was de Schwarzach, het water van Gasthof Tandler Hof in Tirol, die daar circa 6 km van heeft gepacht. Ik was er lang geleden eens geweest en wist dat het water daar pittig stroomt, maar dat er wel vis zit. Het stuk water van Tandler betrof de bovenloop van de rivier.

 

 

Zoals op de foto’s is te zien is het zeer aantrekkelijk.

 

Helaas zat het tegen want het had in Tirol twee weken voordat we daar aankwamen geregend met gevolg dat het water grijs en hoog stond, dus vissen was er niet bij.

Het Hotel Tandler Hof is in één woord geweldig!  Brandschone  en luxe kamers en het eten was meer dan perfect. Elke avond kregen we een vijfgangen menu. Dat is wel even wat anders dan Noorwegen waarvan ik de indruk kreeg dat ze daar alleen maar Hamburgers, ijsbergsla en friet hebben. Als je een week in het hotel van Tandler bent  moet je echt oppassen anders moet je zeker drie maanden ‘Sonja Bakkeren’ om het overtollige er weer af te lijnen.

Niet alleen kan je in de Swarzach vissen, maar in de bergen hebben ze ook een beek, de Troyeralmbach, waar  bruine- en bronforellen zitten. Helaas was ook die beek door regenval niet bevisbaar.

 

De Troyeralmbach

We zullen daar beslist nog eens naar toe gaan en hopelijk dat het weer dan meewerkt. Helaas heb je daar geen invloed op.

Van Tirol zijn we richting Vöcklabruck gereden waar in de omgeving de Ager stroomt. Deze rivier is gedeeltelijk gepacht door Sportanglerbund  SAB. De rivier is volgens hen het beste viswater in Oostenrijk, en dat interesseerde me.

 

 

Op hun site (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) staan heel gedetailleerd stekken afgebeeld die ook nog eens perfect zijn beschreven. Mijn keuze was al snel gemaakt. De vergunningen kosten wel wat, maar voor een goed stuk water heb ik dat er wel over. Helaas bleek het allemaal anders uit te pakken dan verwacht. Het water in de Ager stond tenminste 15 cm hoger dan normaal, ook niet bepaald ideaal.

Na aankomst kreeg ik een rondleiding van een bestuurslid van het SAB die me vertelde waar gevist kon worden. Met een driedaagse vergunning scheelt dat enorm, want zoeken kost veel tijd. In een groot deel van de Ager mag alleen maar met de droge vlieg worden gevist. Dat deel is nagenoeg overal bewaadbaar. De eerste impressie van het water is geweldig, de rivier is soms dertig meter  breed. Er zitten grote forellen maar die zijn heel moeilijk met de droge vlieg te vangen. Vissen met nimfen en streamers zou de oplossing zijn, maar zoals gezegd zijn die niet toegestaan.

De vangsten vielen bar tegen en mogelijk is de oorzaak overbevissing. Het SAB heeft circa 2200 leden die soms ook vissen in de Ager en in de meren die zich in de omgeving bevinden. De Ager is het ‘thuiswater’ van Roman Moser, de bekende en inventieve Oostenrijkse vliegvisser. Na 33 jaar heb ik hem weer ontmoet en we hebben samen een aantal uren gevist. Hij vertelde me waar en hoe ik moest vissen en demonstreerde dat, maar ook hij kon niets vangen.

Roman geeft aan de Ager cursussen in werpen en vissen en op zo’n dag lopen er tien vliegvissers te vissen, die ook nog eens vrij snel door het water waden, en dan zijn veel stekken snel verstoort.

Op een van mijn visdagen trof ik nog twee ervaren Nederlandse vliegvissen die, net zoals ik, liepen te mopperen dat het zeer matig was.

 

Aangezien je in drie dagen niet de gehele rivier kan bevissen, blijft het beperkt tot enkele kilometers. Dat geeft geen totale en volledige indruk.

In de stukken die ik bevist heb, zag ik wel vissen van interessante afmetingen, maar die stonden dan wel op plaatsen waar je niet bij kan komen vanwege overhangende oeverbegroeiingen. Of de Ager ook inderdaad het beste viswater van Oostenrijk is, zoals het SAB propageert, blijft voor mij een open vraag.