Tien Vlagzalmsnoepjes

vlagzalm

Zo’n vijfentwintig jaar geleden, toen ik mijn eerste schuchtere pogingen deed om gericht op vlagzalm te vissen op Ardense rivieren zoals de Ourthe en de Lesse, probeerde ik dit in navolging van meer ervaren collega’s meestal met droge vliegjes van het type Red Tag of Coachman.

 

Later kwamen daar patroontjes bij zoals een Orange Otter of een Black Ant. Deze droge vliegjes werden meestal gebonden op kleine haakmaten, maar tijdens het forelvissen gebeurde het ook wel eens dat je een vlagzalm haakte op een grotere, niet voor deze vissoort bedoelde vlieg.

 

Later leerde ik hoe je vooral in het begin van het seizoen vlagzalm kon vangen met stroomafwaarts geviste onverzwaarde nimfen zoals de Iron Blue Dun nimf of kleine ‘spider patterns’ zoals een Partridge & Orange. Op de Kyll in de Duitse Eifel raakte ik - lang voor het vissen met goudkoppen populair werd - vertrouwd met het ‘dead drift’ vissen met verzwaarde nimfen. Die eerste diep geviste nimfen waren toen niets meer dan sterk verzwaarde Red Tags.

 

Daarna zorgde het op de markt verschijnen van koperen en nog zwaardere tungsten parels er voor dat men ook met relatief kleine nimfen in een sterke stroming dieper kon vissen dan ooit voordien.

 

moll vlagzalm

 

Experimenteren

De oude beproefde vlagzalmvliegen zoals bijvoorbeeld een Red Tag of een Pheasant Tail nimf zullen altijd goede vangers blijven, maar het is ook al eens interessant om te experimenteren met minder voor de hand liggende patronen.

 

Daarom heb ik vijf droge vliegen en vijf nimfen bij elkaar gezocht die voor mij voor goede vangsten hebben gezorgd op momenten dat meer klassieke patronen het lieten afweten. Dit betekent niet dat deze vliegen in alle omstandigheden de moeilijke vissoort die vlagzalm soms is tot aanbijten zullen verleiden. Hier is meer voor nodig dan het juiste patroon.

 

Een voorzichtige en perfecte aasaanbieding zonder ‘drag’ of op de juiste diepte zijn maar enkele factoren die dikwijls veel belangrijker zijn dan de juiste vlieg. Maar, soms kan een kleine aanpassing van een bepaalde bindwijze of een andere benadering van een patroon juist dat kleine verschil maken tussen vangen en niet vangen.

 

Op onze sterk overbeviste rivieren kan het soms ook lonend zijn om de vis een keer een imitatie voor te schotelen die minder alledaags is. De volgende droge vliegen en nimfen zijn relatief eenvoudig te binden en het is zeker de moeite waard om ze eens te proberen wanneer de meer klassieke vlagzalmpatronen niet werken.

 

DROGEN VLIEGEN

CDC Emerger

cdc emerger

 

Dit eenvoudig maar zeer doeltreffend CDC patroontje kan in iedere gewenste kleurcombinatie worden gebonden. Het is de bedoeling dat het lichaam van de vlieg tijdens het vissen door de waterspiegel zakt, terwijl de vleugel op het wateroppervlak drijft. Soms kan een goudkleurige haak voor extra aantrekkingskracht zorgen.

 

Haak: TMC 2487 of 2487G # 14-18

Binddraad: Geel, golden olive, olive

Body: Binddraad

Vleugel: CDC

 

Wikkel met de binddraad een niet te dik lijfje tot ver in de haakbocht. Bind op de plaats van de kop een bosje CDC fibers in met de punten over het haakoog. Knip het overschot van deze fibers niet te kort af zodat een klein toefje overblijft dat naar de haakbocht wijst. Trek de CDC fibers naar achter en zet ze met de binddraad zo vast dat ze op dit toefje steunen onder een hoek van ongeveer 45°.

 

CDC & Elk

cdc elk

 

Deze droge vlieg is een door de Nederlander Hans Weilenmann ontworpen variant op de overbekende Elk Hair Caddis van Al Troth. Hans zegt dat dit patroon veruit zijn favoriete droge vlieg is. Hij gebruikt de CDC & Elk niet alleen als sedgepatroon, maar ook als imitatie van eendagsvliegen.

 

Op verschillende haakmaten gebonden, is deze vlieg gedurende het ganse seizoen bruikbaar. Het patroon kan zowel droog als in de waterspiegel als emerger worden gevist. Voor de vleugel gebruikt Hans liever een goede kwaliteit deer hair dan elk hair

 

Haak: TMC 102 Y # 15-17-19

Binddraad: Bruin

Body: CDC veertje

Vleugel: Deer hair

 

Wikkel de binddraad van het haakoog naar de haakbocht. Strijk de fibers van een CDC veertje met duim en wijsvinger samen zodat de punten van de fibers tegelijkertijd kunnen ingebonden worden. Bind het veertje met de punt zo in dat de schacht over de haakbocht wijst. Wikkel de binddraad tot aan het haakoog.

 

Wikkel het CDC veertje in elkaar rakende wikkelingen naar het haakoog. Het achterste gedeelte van het lichaam moet op een gedubde body lijken, maar naarmate men dichter bij het haakoog komt zullen meer en meer fibers uit de body beginnen steken.

 

Strijk deze fibers bij elke wikkeling achteruit naar de haakbocht en bind het CDC veertje af bij het haakoog. Neem slechts een kleine hoeveelheid deer hair (veel vliegen worden te zwaar gebonden) en schud de punten gelijk in een hairstacker.

 

Houd het bosje haar boven de haaksteel en meet de lengte van de fibers af zodat ze juist even lang zijn als de haak, gemeten van het haakoog tot aan de buitenste bocht van de haak. Bind de vleugel in met enkele wikkelingen. Het uiteinde van het deer hair zou nu een mooi kopje moeten vormen. Ga onder dit kopje met de binddraad naar het haakoog, whip finish en lak de binddraad af.

 

Pat’s Emerger

pats emerger

 

Deze emerger is een droge vlieg die in de waterspiegel wordt gevist. Patrick Steenhout baseerde zich voor het ontwerp van dit patroon op La Peute, een bekende Franse vlieg met een eendenveer als hackle. Pat’s Emerger is een imitatie van een insect dat bezig is de waterspiegel te doorbreken, maar het is eveneens een goed patroon voor een ‘crippled’ of ‘stillborn’.

 

Dit zijn insecten die het laatste stadium van hun levenscyclus niet overleven. Het patroon is het ganse seizoen bruikbaar in niet te snel water en bij niet te hoge waterstand

 

Haak: Drennan Dry Fly of gelijkwaardig # 14-16

Binddraad: Oranje

Staart: Patrijzenfibers

Body: Grijs CDC veertje

Hackle: Patrijshackle

 

Zet de patrijshackle met de punt van het veertje vast bij het haakoog. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind de patrijsfibers voor de staart in. Bind een CDC veertje in met de punt en wikkel hiermee het lichaam. Naarmate je korter bij het haakoog komt zouden meer en meer CDC fibers uit het lichaam moeten steken. Strijk deze fibers bij elke wikkeling met duim en wijsvinger achteruit naar de haakbocht. Maak met de patrijshackle twee wikkelingen en vorm met de binddraad een kopje waarmee je de patrijsfibers naar achter richt.

 

Palomino Midge

palomino midge

 

Dit vliegje is een creatie van Brett Smith voor het vissen op kieskeurige forel, maar ik heb het oorspronkelijke Z-Lon in de wingcase/vleugel vervangen door CDC. De New Dub voor het abdomen is een voorgedubde draad, maar deze kan worden vervangen door Microchenille. Door zijn bijzondere concept is dit patroontje uitermate geschikt als vlagzalmvlieg. Tijdens het vissen zou het abdomen door de waterspiegel moeten zinken terwijl de thorax in de waterspiegel drijft. Deze vlieg kan in een waaier van kleurcombinaties worden gebonden.

 

Haak: TMC 2487 #16-20

Binddraad: Kleur van het lichaam

Abdomen: New Dub of Microchenille

Wingcase en antennes: CDC

Thorax: Konijnendubbing in de kleur van het abdomen

 

Zet de binddraad op bij het haakoog en wikkel deze tot even voor de haakbocht. Bind hier een stukje New Dub of Microchenille in, waarvan je het uiteinde hebt afgeschroeid met een aansteker. Bind een toefje CDC in met de punten over de haakbocht. Dub de thorax tot iets voor het haakoog. Vouw de punten van het toefje CDC fibers over de thorax naar het haakoog en bind de vlieg af.

 

Black CDC Beetle

black cdc beetle

 

Kleine zwarte vliegjes zoals een Black Ant of een Jassid staan sinds jaren bekend als uitstekende vlagzalmpatroontjes. Deze ietwat afwijkende keverimitatie drijft goed door het gebruik van ethafoam en is aantrekkelijk voor vlagzalm door de CDC pootjes en de Krystal Flash voelsprieten.

 

Haak: TMC 102 Y # 15-17-19

Binddraad: Zwart

Dekschild en kop: Zwarte ethafoam

Poten: Zwarte CDC en zwarte biots (facultatief)

Sprieten: Zwarte Krystal Flash

Zichthulp: Gele ethafoam (facultatief)

 

Wikkel de binddraad van het haakoog naar de haakbocht en bind tegelijkertijd een strip zwarte ethafoam in. Bind twee eindjes zwarte Krystal Flash in als voelsprieten en wikkel de binddraad tot op 1/3 van de lengte van de haaksteel van het haakoog. Zet hier aan de zijkant van het lichaam onder een hoek van 45° t.o.v. van de haaksteel twee zwarte biots in als poten (facultatief). Bind vervolgens op dezelfde wijze twee toefjes zwarte CDC in. Vouw de ethafoam voor het dekschild naar voor tot over de poten en bind in. Eventueel kan nu ook een klein stukje gele ethafoam ingebonden worden als zichthulp. Knip het overschot van de ethafoam boven het haakoog af zodat een mooi kopje wordt gevormd.

 

NIMFEN

 

VW Bug

 vw bug

 

Deze nimf combineert de vangkracht van natuurlijk hazenhaar met enkele sterk opvallende accenten zoals het fluo staartje, de fluo kraag en de niet te onderschatten aantrekkingskracht van de pearl ribbing

 

Haak: TMC 2457 of gelijkaardig # 10-16

Goudkop: Koper of tungsten

Binddraad: Fluorood

Tag: Oranje of peach fluo floss

Body: Dubbing 3/4 haas, 1/8 cream antron, 1/8 pearl dubbing

Rib: Mylar tinsel

 

Schuif de goudkop over de haaksteel en zet hem vast met de binddraad. Zet in de haakbocht een toefje floss in voor het staartje. Bind hier ook de ribbing in. Vorm een ruig lijfje met de dubbing. Rib het lichaam met het tinsel en wikkel met de binddraad een kraagje achter de goudkop.

 

Roestkleurige Nimf

 

Deze eenvoudige nimf is een favoriet van vele Waalse wedstrijdvissers. Het is opnieuw een combinatie van een ruig, natuurlijk gekleurd lijfje met fluo accenten. Dit patroon mag niet in je vliegendoos ontbreken.

 

Haak: TMC 2457 of gelijkaardig # 12-18

Goudkop: Koper of tungsten

Binddraad: Bruin

Body: Ruige roestbruine dubbing

Staart: Fazantenstaart

Rib: Dikke fluogele of -oranje binddraad

 

Schuif de goudkop over de haaksteel en zet hem vast met de binddraad. Zet in de haakbocht enkele korte fazantenstaartfibers in als staartje. Bind op deze plaats de ribbing in. Vorm een ruig lijfje met de dubbing en rib het lichaam met de fluo binddraad.

 

Cousteau Nimf

cousteau nimf

 

Deze vlieg die ook wel eens ‘het loodkopje’ wordt genoemd is de laatste jaren een beetje verdrongen door allerlei goudkopvariaties. Maar juist op rivieren met zware hengeldruk waar veel met goudkoppen word gevist, kan de iets minder opvallende Cousteau Nimf dikwijls voor verrassingen zorgen.

 

Haak: Kamasan B175 of gelijkaardig # 10-14

Verzwaring: Loodhagel op nylondraad 25%

Binddraad: Grijs

Staart: Patrijsfibers

Body: Hazendubbing

Hackle: Patrijs

 

Knijp een loodhagel op een stukje nylondraad. Bind een eindje van de nylon zo in dat de loodhagel boven het haakoog zit met het dichtgeknepen sleufje in de richting van het haakoog. Plooi het tweede eindje van de nylondraad achteruit tot boven de haaksteel en zet stevig vast. Verstevig de basis van de loodhagel eventueel met lak of vingertjeslijm.

 

Bind achter de loodhagel een patrijshackle met de punt in. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en zet daar een bosje patrijsfibers in als staart. Vorm een lijfje met de dubbing tot tegen de patrijshackle. Maak twee tot drie wikkelingen met de patrijshackle. Breng nog een kleine hoeveelheid dubbing aan tussen de hackle en de basis van de loodhagel en bind de vlieg af.

 

Brassie

brassie

 

Dit patroontje is in de Verenigde Staten zeer populair als forelvlieg. Maar ook als vlagzalmvlieg heeft deze eenvoudige creatie zijn nut meer dan eens bewezen. Origineel werd dit patroon gebonden met een lichaam van rood koper. Met het recent op de markt komen van koperdraad in allerlei kleuren kan echter onbeperkt worden geëxperimenteerd.

 

Deze nimf kan in zeer kleine maten worden gebonden en waar het is toegelaten om met meerdere vliegen te vissen, kan ze in combinatie met een zwaardere nimf toch diep aan de vis worden aangeboden.

 

Haak: TMC 2457 #12-16

Binddraad: Zwart

Body: Koperdraad

Thorax: Pauwenherl

 

Zet de binddraad op bij het haakoog en bind één of twee kleuren koperdraad in. Wikkel de binddraad over de koperdraad tot diep in de haakbocht. Ga met de binddraad terug tot op enkele millimeters van het haakoog. Wikkel de koperdraad rond de haaksteel en vorm het lichaam. Lak het lichaam af met vliegbindlak of vingertjeslijm. Bind twee pauwenfibers in en wikkel deze samen met de binddraad naar het haakoog. Whip finish en lak af.

 

Hare’s Ear Goudkop

hares ear nimf

 

De Hare’s Ear is een klassieke nimf die in talloze vormen bij heel wat vliegvissers zeer hoog scoort. Bij deze variatie op dit patroontje worden korte pootjes in Krystal Flash ingebonden.

 

Haak: B175 #10-16

Goudkop: Koper of tungsten

Binddraad: Grijs

Staart: Patrijs

Rib: Koperdraad

Body: Hazendubbing

Poten: Pearl Krystal Flash

 

Schuif de goudkop over de haaksteel en zet hem vast met de binddraad. Wikkel de binddraad tot aan de haakbocht en zet daar een bosje patrijsfibers in als staart. Vorm een taps lijfje met de dubbing tot even voor de goudkop. Bind drie tot vier stukjes Krystal Flash zo in dat ze dwars op de haaksteel links en rechts als pootjes uitsteken. Breng nog een kleine hoeveelheid dubbing aan tussen de pootjes en de goudkop. Met de dubbing druk je de pootjes lichtjes achteruit in de richting van de haakbocht.

 

vlagzalm

 

Tekst, foto’s en aquarel: Ronald Leyzen