Vliegvismogelijkheid in Lapland

Net als andere bestuurders van vliegvisverenigingen kreeg ik, als voorzitter van vliegvissersvereniging ‘Kunst en Vliegwerk’, in Vlaardingen, begin maart 2009 een mail van Frans en Paula Creugers.

 

Het verzoek was om een banner van zijn website op onze website van de club te zetten. Als tegenprestatie krijgen leden van onze vereniging €25,- korting op een visarrangement dat Frans en Paula in Lapland aanbieden. Dat was mijn eerste contact met Frans.

 

 

Frans en Paula zijn twee Limburgers van begin 50 jaar. Na vele jaren op vakantie geweest te zijn in Noorwegen en Zweden hebben zij besloten om zich definitief in Zweeds Lapland te vestigen. Een erg idealistisch plan, maar uit latere ervaringen met Frans zou blijken dat over alles wel heel goed nagedacht is.

 

DSC01619 copy.jpg

 

Na nog wat nadere informatie en uitgebreide bestudering van lapland was ik zo enthousiast geworden dat ik besloot om er zelf een weekje te gaan vissen. Ook mijn clubgenoot en visvriend Hans Kievits sprak dit erg aan, dus stapten we op donderdag 18 juni op het vliegtuig naar Stockholm om van daaruit verder te vliegen naar Storuman in het noorden van Zweden. Slechts 2 x 1 ½  uur vliegen en je bent er.

 

Om ongeveer 20.00 uur landden we op het kleine vliegveldje van Storuman waar Frans al op ons stond te wachten. Dat aankomen op zo’n plaatselijk vliegveldje is al een verademing. Totaal geen drukte, je bagage komt bijna gelijktijdig met jou zelf uit het vliegtuig, er is geen douane of verdere controle. We zijn gelijk in de auto gestapt en waren op weg.Het is maar een klein uurtje rijden van Storuman naar Sorsele, waar Frans en Paula een schitterend huis blijken te hebben.

 

Ik ga hier nu verder geen uitgebreid verslag doen van onze visdagen en belevenissen. Waar het om gaat is dat als je een visarrangement boekt bij Frans en Paula je iedere dag door Frans naar de meest mooie rivieren en meren in de wijde omgeving wordt gebracht. Alles daarom heen wordt ook geweldig en volledig verzorgd. Zoals

 

‘s morgens een uitgebreid Zweeds ontbijt. Wij hebben een week lang geen winkel gezien, dus verse broodjes zijn er niet bij.

 

Er staat wel heel smakelijk plat brood en knäckebröd op tafel. De lunch wordt door Frans meestal aan de rivier op een kampvuurtje klaar gemaakt. Door omstandigheden kon Paula er in de week dat wij er waren niet zijn, wat inhield dat Frans na een hele dag gidsen ’s avonds ook nog eens achter het fornuis en de pannen moest om de avondmaaltijd voor ons klaar te maken. En dat lukte hem steeds weer uitstekend.

 

Uiteindelijk gingen we natuurlijk voor het vissen en daar kan ik kort over zijn, dat is geweldig. Schitterende rivieren vol met mooie vlagzalm.

 

vissen in rivier.jpg

 

De grootste die wij gevangen hebben was 45 cm. Dertig tot veertig stuks per dag is normaal en dan zijn ze ook nog van een behoorlijk formaat. Daar vang je dan regelmatig ook mooie bruine forel tussen door.

 

Wat ook een hele aparte ervaring is dat we een keertje midden in de nacht op de droge vlieg vlagzalm hebben staan te vangen.

 

DSC01540 copy.jpg

 

Dat kon natuurlijk omdat we er net waren op de langste dag en dat betekent ook op het donkerste moment nog voldoende licht om te kunnen vissen.

.

We hebben het geluk gehad dat we de hele week erg goed weer hebben gehad en dan in zo’n schitterende natuur, ik kan je vertellen. Dan heb je het wel naar je zin.

 

Frans heeft een uitgebreide kennis van de rivieren daar, dus hij brengt je op de mooiste plekjes. Alles bij elkaar genomen hebben we een geweldige tijd gehad en was de week veel te snel voorbij.

 

Ik ben me er van bewust dat dit een promotie verhaal is voor Frans en Paula, maar ik gun het deze sympathieke mensen van ganser harte. Wat ik van hun begrepen heb is dat ze er niet rijk van willen en kunnen worden, dat ook niet de bedoeling. Ze willen daar alleen daar in de natuur leven en wat belangrijk voor hen is… ze vinden het leuk om zo’n gelegenheid te hebben en voor mensen te zorgen.

 

Ze kunnen maximaal 4 gasten hebben en dat kunnen vissers, maar ook andere natuurliefhebbers zijn. De prijs zal je verbazen. Kijk voor meer informatie, arrangementen en prijzen op hun website

 

Jan Roosen