Vissen in de Glomma

Wie naar Noorwegen reist om in de Glomma op vlagzalm te gaan vissen kan veel vis vangen. Soms wel dertig of meer vissen op een dag. De Glomma heeft een uitstekend bestand aan vlagzalm en forel. Een pré is wel dat je weet waar je het beste kan gaan vissen, want kennis over stekken en het water is dan wel een voorwaarden.Glomma

 

 

De Glomma is een van de langste rivieren in Noorwegen en om goede stekken te ontdekken kost veel tijd. Zo maar ergens beginnen kan tot een teleurstelling geven.

 

Er zijn plaatsen waar je lastig bij het water kan komen, maar er zijn er ook waar dat wel gemakkelijk kan. Wie voor het eerst kennis maakt met deze rivier, zal zich stellig afvragen waar hij moet beginnen. Er zijn diepe plekken waar je niet of nauwelijks kan waden.

 

Daarentegen zijn er ook stekken waar je gemakkelijk het water in kunt. Veel beviste plaatsen zijn doorgaans niet de beste om te beginnen. Dus het kan lastig zijn?

 

Reken daar maar op, maar er zijn mogelijkheden en oplossingen om de problemen te omzeilen. Aan de Glomma zijn verschillende campings gevestigd en de beheerders van daarvan kunnen je goed op weg helpen.

 

Twee jaar terug maakte we een rondreis die in Zweden begon en daar van daan zijn we door gereden naar Noorwegen. Onze eerste pleisterplaats was de Kvennan camping nabij Roros waar Hein van Aar de beheerder is. Hein is een paar jaar geleden begonnen met een ‘catch & release’ beleid en alle gevangen vlagzalm worden terug gezet. Ik was heel nieuwsgierig wat daarvan het resultaat zou zijn.

 

Aangekomen op de camping hebben we een hut gehuurd. Hein vertelde me over zijn experiment en de resultaten en informeerde me over een aantal stekken waar ik zou kunnen gaan vissen.

 

Het vissen

De eerste dag dat ik viste was een teleurstelling, afgezien van het feit dat het water vrij hoog was ving ik niets. Ik wist ook niet waar te beginnen. Dat veranderde toen ik Renato Bugelli ontmoeten. Hij woont al een aantal jaren in een bungalow bij de camping en gaat al jaren elke zomer een aantal maanden naar de Glomma om op vlagzalm te vissen.


kvennan

Eigenlijk was ik verbaast dat deze Italiaanse vliegvisser in Noorwegen terecht was gekomen. Renato is een ervaren vliegvisser en heeft veel gevist in Italië en Oostenrijk, waar hij op forel en vlagzalm viste. Over zijn vangsten was hij eigenlijk nooit echt tevreden. De vissen die hij ving waren klein en over de aantalen was hij al evenmin enthousiast.

 

Op een terugreis van een trip uit in Schotland waar hij met vrienden op zalm had gevist, ontmoette hij Hans van Klikken. Tijdens die kennismaking vertelde Hans over zijn visresultaten in de Glomma. Over kunstvliegen, het formaat vlagzalmen en de aantallen die je er kan vangen. Renato werd daar heel enthousiast over en een afspraak met Hans was snel gemaakt. Ze zouden elkaar te ontmoeten in Roros in Noorwegen, in de zomer die zou volgen op hun afspraak.

 

Hans van Klinken zou Renato wegwijs maken en vertellen hoe en waar hij moest vissen en ook waarmee. Een aantal weken voor de afspraak die Renato had gemaakt was hij met zijn vrouw en zoon naar Noorwegen afgereisd.

 

Om niet te vroeg in Roros te zijn zocht hij een locatie op een camping die direct bij de Glomma was gelegen. Omdat er een aantal campings geen staanplaats was voor zijn caravan, kwamen ze uiteindelijk op de Kvennean camping terecht.

 

 

Teleurstelling

Vrijwel meteen na aankomst begon Renato met vissen. Hij wilde ook graag die grote vlagzalmen vangen waar Hans van Klinken over had verteld. Hij zag overal vissen stijgen maar de eerste dag kwam hij niet verder dan een kleine forel. Het frustrerende was dat hij een stel vliegvissers uit Zweden wel vis zag vangen.

 

Hij maakte contact met hen en zij wisten te vertellen dat hij met andere vliegen moest vissen dan hij gewoon was. De Zweden adviseerde hem te vissen met Superpuppa’s en de vliegen die ze hem lieten zien. Ze gaven Renato ook tips waar hij moest vissen. Renato was verbaast over de eenvoudig en simpele vliegen waarmee de Zweden succes hadden.

 

Na de ontmoeting met Hans van klinken was Renato wegwijs gemaakt met tips en had Hans hem een aantal stekken verteld. Hans heeft al menig maal in de Glomma gevist en heeft veel ervaring opgedaan. Hij wees hem goede stekken in de Glomma waar het water niet dieper is dan 30 tot 50 cm, dat pittig stroomt en hij waar je veel en grote vlagzalmen kan vangen. Het succes bleef niet uit.forel in de Glomma

Je kunt ook grote forellen vangen in de Glomma

 

Vissen met Renato

Renato vist al weer een aantal jaren in de Glomma en heeft zelf veel ervaring opgedaan. Zo veel zelfs dat hij intussen aangesteld is als visgids en controleur. Hij is menigmaal gids geweest voor vliegvissers die op de Kvennan camping bezoeken en willen vissen.

 

Ook ik heb met hem een aantal dagen gevist en heb daar heel goede herinneringen aan. Ze waren niet alleen heel gezellig maar we vingen die dagen ook veel vis.

 

Renato weet je precies te vertellen waar je moet zijn, wat je moet doen en wat niet. Tijdens de eerste visdag wees hij me erop om niet gelijk het water in te waden, maar eerst vlak voor de oever te beginnen. Zoals mij bekend was bleek ook nu weer dat vlagzalmen, vissen van formaat, soms vlak voor de oever zijn te vangen.

 

Uit dit artikel is op te maken dat hulp en goed informaties veel sneller tot resultaten kunnen leiden. 

 


snoeken in de Glomma
Er zitten ook mooie snoeken in de Glomma.

 Vliegvissen in een schitterende omgeving, dat kan... in Noorwegen

 

 

Geschreven : Wim Alphenaar

Foto’s : Renato Bugelli

Informaties: Kvennen Fly Fishing