Vliegvissen in de zomer en winter
De meeste Nederlandse vliegvisser gaan één, soms tweemaal per jaar naar het buitenland om op forel te vissen. Vaak is dat niet ver weg, ze vissen in de beken en kleine rivieren even over de grens in de Eifel of in Luxenburg.
Het meeste van hun visdagen brengen ze door in eigen land en vliegvissen in de zomer op voorn, winde, roofblei, snoekbaars of forel in een reservoir .
Helaas is het vliegvissen in de polder niet meer zo als vroeger, maar het neemt niet weg dat er nog best een visje te vangen is al zijn ze misschien kleiner. Een vraag die vaak gesteld is waar mee gevist moet worden, welke insecten komen er bij ons voor. Twee vragen in een zin.
Het antwoord op de eerste vraag is afhankelijk van factoren en niet zo eenvoudig te beantwoorden; vissen blijft vissen en is onvoorspelbaar. De weersinvloed is een belangrijke factor die veel bepaalt, net zoals het water waar gevist wordt.
Bestaande nimfen en vliegen die je bij ons ziet, kunnen een voorbeeld zijn voor een imitatie van een goed vangende kunstvlieg. Laten we eerst eens de vliegen bekijken waarop imitaties kunnen worden afgestemd. In Nederland kunnen de volgende insecten voorbeelden zijn;
Muggen, larven en poppen zijn er van januari tot eind oktober
- Bibio marci. Bij het Oost Voornse meer te zien in mei, begin juni
Watergaasvlieg word vaak aangezien voor een schietmot en zijn er in april
Pond olive zijn er van juli tot september
Ceanis robusta (Anglers curse) zijn er in juli
Sedge - van juli tot begin oktober
Zoals blijkt is het aantal eendagsvliegen, die bij ons voorkomen, maar weinig. Mogelijk dat er in Limburg bij de Geul of bij de beken in de achterhoek nog andere typen voorkomen, maar in de polder moeten we het hiermee doen. Op een uitzondering na zijn de insecten die je ziet uitstekende voorbeelden voor imitaties.
Een kunstvlieg imitatie van muggen zijn lastig te binden want daar wordt weinig materiaal voor gebruikt. Daardoor drijven ze niet zo goed. Als je die bindt zal je daarvoor een dunne haak moeten nemen, drijvend materiaal gebruiken en de vlieg heel goed invetten of met drijfmiddel behandelen. De tweede vlieg in het rijtje is een watergaasvlieg. Ze lijkt heel veel op een sedge, dus kan je met een sedge met donkere vleugels, prima vissen.
De Pond olive is een veel voorkomende eendagsvlieg in polders. Het liefst bind ik die met een externe foambody, maar die is lastig te binden. Hoe dat in zijn werk gaat vind je op de site. In dit artikel is ze als standaard vlieg opgenomen. De Ceanis robusta, ook wel Angels curse genoemd, is ook een vliegje die veel in polders te zien zijn als ze uitkomen.
Gedaante verandering van een Ceanis robusta. Foto: Henrik Juhl Petersn.
Dat is het moment om met een imitatie of een emerger van deze vlieg te vissen. Als laatste in het rijtje zie je een foto van een schietmot zoals die in Nederland voorkomt. Met fantasie vliegen, die nergens op lijken, kunnen kan je ook uitstekend vangen, denk maar eens aan een Red Tag.
Vissen in de winter
Maar wat nu voor de wintervisserij? Wat kan je dan aan de leader knopen? In de winter kan je goed vliegvissen met verzwaarde nimfen. Je kunt zo binden dat ze op nimfen en poppen ze lijken van de insecten die je op de foto’s heb gezien. Ook fantasie patronen werken soms goed. In dit artikel heb ik daar een aantal bindpatronen van opgenomen waarvan ik weet dat die het doen. De droge vliegen zijn bedoeld voor het vissen in het voorjaar, in de zomer en herfst. Omdat in de winter de winter vaak kunstvliegen worden gebonden kan je alvast voor het komende seizoen aan de gang gaan.
Als het kouder is zoeken voorns beschutte plekken op, binnen havens en vaarten, water in de bebouwde kom daar kan je ze vangen. Bekende stekken zijn de havens die aan de randmeren en IJsselmeer liggen, maar let op, je mag daar niet altijd vissen. In het verleden zijn daar vliegvissers n geweest die het verbruid hebben. Toch zijn er nog steeds stekken waar het wel mag.
Ook in Zuid Holland vind je die, maar vergewis je wel voordat je problemen krijgt. Heb je zo’n stek gevonden dan kan je mooie voorns vangen. Vis dan met een kleine kraalnimf die met een zwarte, zilveren of goudenkraal gebonden is. Die kan je het beste aan een lange leader vissen. Wacht even als je hem gepresenteerd hebt, laat de vlieg afzinken zodat hij diep zinkt en vis hem dan langzaam.
Nu eerst een aantal vliegen die bedoeld zijn voor het voorjaar, zomer en herfst. Ze zijn gebaseerd zijn op de insecten die je op de foto’s ziet
Mug
Materiaal
Haak : Tiemco TMC212Y nr. 12 – 14 of Partridge K12ST nr. 18.
Binddraad : zwart 8/0
Body : staafje zwarte foam, geboord met een hol pijpje uit een blok Plastazote.Het eind is verhit met een aanstekervlam en er is een puntje aan gerold met de vingers.
Vleugel : witte Antron toeven
Hackle : Grizzle
Thorax : CdC fibers getrimd
Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Snijdt aan het staafje foam een schuine punt. Smeer de haaksteel in met secondelijm, bind het foam in met de schuine kant boven. Bind een hackle in en een dubbele bunch witte Antron voor de vleugel bindt die ze plat mogelijk over de body. Bind de hackle achter en voor de vleugel in, zet de punt achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
Het is moeilijk om een drijvende mug te binden omdat er maar weinig bindmateriaal wordt gebruik, daardoor komt het drijfvermogen in het geding. Vet de vlieg goed in als je er mee gaat vissen.
In maart, als de trek van de padden begint, beginnen de Winde met trekken en zoeken het schone, stromend water op om eieren af te zetten. Soms is dat iets later als het een koud voorjaar is. Knoop er dan eens verzwaarde natte vlieg aan. In dat artikel heb ik voor de Pinky Tail gekozen omdat ik daar redelijk succesvol mee geweest ben.
Pinky Tail
Materiaal
Haak : voor een natte vlieg, nummer 10 – 12
Verzwaring : dun lood- of koperdraad
Binddraad : bruin 8/0
Staart : rose wol
Ribbing : tinsel, plat en goudkleurig
Body : beige, hazenhaar van flankzijde
Hackle : patrijs hackle, enkele slagen ingebonden
Bindwijze
Klem de haak in de vice en wikkel koperdraad of looddraad op de haaksteel. Zorg dat het goed vast zit, met lak of secondelijm. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan.
Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een lus met patrijsfibers of zet een hackle op en bind die enkele slagen voor de body in, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
In het voorjaar komt de Bibio marci uit. Bij het Oost Voornse Meer zijn veelvuldig te zien. Forellen komen dicht onder de kant en azen hier op. Meest al wordt met een standaard patroon gevist. De vlieg hier op de foto drijft beter, dus bind hem en vis er eens mee.
Bibio
Materiaal
Haak : Tiemco TMC212Y nr. 12 – 14 of Partridge K12ST nr. 18
Binddraad : zwart 8/0
Body : staafje zwarte foam, geboord met een hol pijpje uit een blok Plastazote. Het eind is verhit met een aanstekervlam en een puntje aan gerold met de vingers.
Vleugel : wit, dubbel bunch witte Antron
Hackle : zwart
Thorax : eventueel zwarte CdC fibers in een lus
Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Snijdt aan het staafje foam een schuine punt. Smeer de haaksteel in met secondelijm, bind het foam in met de schuine kant boven. Bind een hackle in en een dubbele bunch witte Antron voor de vleugel. Bind de hackle achter en voor de vleugel in, zet de punt achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
Pond olive
Materiaal
Haak : Tiemco, TMC100 nr. 14 -16
Binddraad : bruin 8/0
Staart : Cock de leon hacklefibers
Ribbing : bruin, binddraad
Body : lichtgroene dubbing
Vleugel : Dubbele bunch, bruine Antron
Hackle : bruin gevlekte hackle
Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
De vloek van de visser worden ze genoemd, als ze er zijn. Ze kruipen overal in en tussen want ze zoeken plaatsen om te vervellen van spinner in een dun. Bind deze vlieg op een kleine haak want ze zijn als insect niet groot.
Anglers Curse
Materiaal
Haak : Tiemco, TMC100 nr. 16 - 18
Binddraad : bruin 8/0
Staart : witte, fibers uit hanen hackle
Ribbing : bruin, binddraad
Body :dubbing, crème
Vleugel : wit, dubbele bunch vleugel, Antron
Hackle : Wit, kleine hanen hackle
Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
Sedge
Materiaal
Haak : Langstelig nr. 12 - 14
Binddraad : bruin 8/0
Ribbing : bruine floss draad
Body : dubbing, lichtbruin
Vleugel : Aero Dry Wing
Thorax : beige CdC hackle, in een lus, getrimd
Hackle : patrijs hackle twee slagen in gebonden
Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het floss. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot drie millimeter voor het haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet de toef vleugelmateriaal op en bind daarna de patrijs hackle in. Maak een lus met CdC fibers, trim de fibers en bind daarvan de thorax. Wikkel die voor de vleugel, zet de lus achter het haakoog vast. Bind nu de hackle enkele slagen om de thorax. Maak afbindknopen en lak die af.
Inimini
Materiaal
Haak : nummer 14 -16
Kraal : goud, 2,5 mm
Binddraad : bruin 8/0
Staart : punten uit een fazantenstaart
Ribbing : dun koperdraad
Body : 3 á 4 fibers uit een fazantenstaart
Bindwijze
Klem de haak in de vice, schuif de kraal er op. Maak achter het haakoog een takeling van binddraad en smeer die in met secondelijm en schuif de kraal daarover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in en het koperdraad. Zet de fibers op van de fazantenstaart en bind daarvan de body, tot 1 mm achter de kraal en zet de het eind vast met de binddraad. Rib de body met het draad en zet dat ook met de binddraad vast. Maak afbindknopen.
Green flash
Materiaal
Haak : nummer 12 – 14
Kraal : goud, 2,5 mm
Binddraad : groen 8/0
Staart : groen, fiber uit een fazantenstaart
Ribbing : dun koperdraad
Body : groen, Spectra dubbing
Bindwijze
Klem de haak in de vice, schuif de kraal er op. Maak achter het haakoog een takeling van binddraad en smeer die in met secondelijm en schuif de kraal daarover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in en het koperdraad. Zet de fibers op van de fazantenstaart en bind daarvan de body, tot 1 mm achter de kraal en zet de het eind vast met de binddraad. Rib de body met het draad en zet dat ook met de binddraad vast. Maak afbindknopen.
Black shield
Materiaal
Haak : langstelig, nummer 12 – 14
Kraal : zwart, 3 mm
Binddraad : zwart 8/0
Staart : plukje rode wol (kort houden)
Ribbing : ovaal zilver tinsel
Body : 3 á 4 zwarte veerfibers
Thoraxdekschild : stripje plastic, 4 mm breed gesneden uit een gripzakje. Eén kant schuur je mat. Daarna maak je het zwart met een viltstift.
Thorax : zwart, grove dubbing
Bindwijze
Klem de haak in de vice, schuif de kraal er op. Maak achter het haakoog een takeling van bind-draad, smeer die in met secondelijm en schuif de kraal daarover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in en het tinsel. Zet de fibers op van de fazantenstaart en bind daarvan de body, tot ½ van de haaksteel en zet de uiteinden vast met de binddraad. Rib de body met het draad en zet dat ook met de binddraad vast.
Bind de plastic strip in. Maak een lus met dubbing en bind daarvan de thorax. Leg de plastic strip strak over de thorax en zet die vast met binddraad. Maak afbindknopen.
Brown nimf
Materiaal
Haak : langstelig, nummer 12 – 14
Verzwaring : indien gewenst, dun looddraad
Binddraad : bruin 8/0
Staart : fibers uit een patrijs hackle
Ribbing : dun koperdraad
Body : lichtbeige
Thoraxdekschild : bruine veerstrip, 4 mm breed
Thorax : bruine dubbing
Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Brand de verzwaring aan op de haaksteel en zet dat goed vast met lak en binddraad. Bind het staartmateriaal en het koperdraadin. Maak een lus met de dubbing voor de body en maak die tot de helft van de haaksteel.
Rib de body met het draad en zet dat met de binddraad vast. Bind de veerstrip in.Maak een lus met de bruine en bind daarvan de thorax. Leg de veerstrip strak over de thorax en zet het eind vast met de binddraad. Maak afbindknopen en lak die af.