Vliegvissen in Oostenrijk en Duitsland

Regelmatig krijg ik informaties over allerlei viswateren in Oostenrijk, het gaat dan doorgaans over wateren van hotels die de gelegenheid geven om te vliegvissen. Vaak zijn de vergunning voor zulk water betaalbaar want als je in wateren wilt gaan vissen van de Öosterreichische Fischereigesellschaft betaal je de hoofdprijs. Deze club schroomt zich niet om voor eend dagvergunning € 150,- en soms wel € 210,- te vragen.

 

 

 

Nu heb ik er wel wat over om goed te vissen maar zulke bedragen vind ik wel wat hoog, dus maak ik een keuze uit hotels die ik in de informaties zie staan die ik uit Oostenrijk krijg toegezonden. Dan ga ik daar op af maar hoewel je de kans loopt dat het tegen valt en je misleid wordt, zoals dit keer weer eens het geval was.

Het plan was om in de Gail te gaan vissen, in het stuk van Kötschach-Mauthen het viswater van Aqua-sol, die het hoog aanprijst.

Volgens de informaties zou het bijzonder geschikt zijn voor het vissen met de droge vlieg. Volgens de aangevraagde informaties zijn daar nog twee grote meren en een paar bergbeken met een uitstekende visstand. Een dagvergunning is er niet goedkoop € 77,- maar als daar wat voor geboden wordt kan ik daar nog wel mee leven.

Aangekomen kreeg ik een rondleiding en liet men mij zien waar gevist kan worden. Het bleek dat daar het grootste deel van de Gail sterk gekanaliseerd is en dat het water behoorlijk hard stroomde ondanks dat het niet hoog stond.

 

Er bleken maar een paar interessante plekken te zijn waar met de droge vlieg is te vissen. Nu behoeven het van mij niet allemaal stukken te zijn om met de droge vlieg te vissen want heel vaak vis ik toch met nimfen. Maar als dat er maar enkele  zijn kom je er toch bekaaid af. Bovendien wil ik graag wat variatie en niet in een kanaal vissen. Voor de leuke stek die je hier op de foto ziet wordt het water eerst gevoerd naar een houtzagerij, maar verderop stroomt het weer pittig. In dit stuk ving ik aardig hoewel de grootste vis 30 cm was.

 

De bergbeken stromen in een schitterende omgeving, maar daarin stond maar net 20 cm water en vaak nog minder.

 

 

Daar zag ik alleen maar kleine bruine forellen van 20 cm. In verband met die ervaringen ben ik maar niet eens naar de bergmeren gereden ondanks dat ik voor de visserij op de  meren wel materiaal had meegenomen. Bij nader onderzoek bleek dat degene die de folder  en informaties geschreven heeft zelf niet met de vlieg vist. Je kunt hier eigenlijk spreken van misleiding, heel dom want negatieve ervaringen wordt snel verspreid. Gelukkig is het niet overal zo in Oostenrijk want er zijn  heel veel rivieren waar je wel goed kunt vissen.  

Van Karinthië zijn we naar het Schwarzwald  gereden, want ik had een tip gekregen over de Murg, water waar ik heel vroeger wel eens had gevist. Destijds waren er verschillende stukken waarvoor vergunningen werden uitgegeven. Die stukken viswater zijn door de Kreisfischereiverein Freudenstad verenigd tot één rivier van 20 km viswater voor te vliegvissen. Dat is vrij uniek voor Duitsland omdat daar meestal de stukken viswater niet langer zijn dan 4 à 5 km op wat uitzonderingen na. De Murg was lang gelden heel mooi met een uitstekend bestand van forel en vlagzalm. Tien jaar geleden hebben aalscholvers ook daar een strooptocht ondernomen en de visstand behoorlijk gedecimeerd.

Momenteel wordt er dan ook een handtekeningenactie gehouden door Kreisfischereiverein Freudenstad en roepen ze vliegvissers op (ook  buitenlandse) om hun handtekening te plaatsen op een lijst. De bedoeling daarvan is om een petitie aan te gaan bieden bij het Europese hof zodat ze maatregelen zullen gaan nemen.

 

Hierbij het verzoek aan ieder om dat te doen.

Op hun site vind je die intekenlijst: http://www.aktion-kormoran.de/ 

doe s.v.p. mee! 

Zoals gezegd is de Murg een schitterende rivier met een wisselend karakter, snelstromende passages worden afgewisseld door stukken die langzaam stromen. Daar kan je uitstekend met de droge vlieg vissen terwijl de snellere stukken geschikt is voor de nimf of streamer.

  

 

 

De vlagzalmstand is nu beschermd en herstellende, maar het zal nog heel lang duren voordat het weer zal zijn als destijds. Er zit veel bruine forel maar overwegend klein. Over een paar jaar zal de Murg echter weer een top rivier zijn.