Vliegvissen op fint - hartstikke leuk!

Ben slechts tweemaal weggeweest voor de fint, nou ja, anderhalf keer om precies te zijn. De eerste keer stond ook deels in het teken van de harder, maar die hadden we al snel opgegeven vanwege weinig tot geen reactie op onze hoopvol gebonden vliegen.

 

Aan de andere kant van de dijk gebeurde op dat moment namelijk wel wat. Fint bleek volop aanwezig te zijn en daar hebben we ons de rest van de dag dan ook op gestort en daar hebben we totaal geen spijt van gekregen.

 

fint_001.jpg

Machtig mooie visserij, ook op kleine lepeltjes en paternosters.

 

Her en der een stel kolkjes van finten in het stromende water en ook springende schooltjes kwamen geregeld voorbij. Het lijkt op een school tonijnen, maar dan in het klein, die voorbijraast en weer in rap tempo vertrekt. Een mooi aanzien, zeker op een prachtig zonnige dag. En daar sta je dan, met je zeventje en een glaslijn met aan het uiteinde een big eye minnow streamer. Zo bleek, veel te zwaar, maar dat had ik nog niet helemaal in de gaten.

 

Al snel kreeg ik door dat ik dat ik moest overschakelen naar kleinere vliegen. Een andere lijn (had liefste de droge op dat moment ingezet) had ik niet bij me, dus daarover hoefde ik ook niet verder over na te denken. Kleine visimitaties leverde geregeld aanbeten op en dat is echt dikke fun! Een mooie dikke tik op de hengeltop geeft je het gevoel van ultiem vliegvissen, een kleine tarpon als het ware.

 

fint

Klein, maar sterke acrobaatjes…

 

De eerste (halve) keer bleef ik visloos achter. De vis kwam niet dicht genoeg onder de kant en dan heb je eenvoudigweg het nakijken. Het kan niet alle dagen feest zijn, zo werd mij verteld door een local.  Hoe dan ook smaakte deze visserij naar meer. Die aanbeet en de hilariteit als je ze ziet, ik vind dat een heerlijk iets.

 

fint_003

Op allerhande vliegjes. Chartreuse schijnt zeer goed te werken en die had ik natuurlijk niet bij me… dus dan maar rotzooi uit de forellendoos proberen, en ook dat werkte.

 

De tweede keer gingen we dan wel puur voor de fint. Het weer was mooi, de wind was gunstig en het leek een perfecte dag te zijn, en zo was het ook; overal volop fint in de oppervlakte te zien en daar houden we als vliegvisser van! Smijten als een idioot natuurlijk, alsof je op een stel hatchende forellen staat te gooien zoals je dat kunt meemaken in de States! Links en rechts werd het ons ondertussen voorgedaan door enkele doorgezomerde locals…

 

fint_005
De locals wisten met tussenpozen vis na vis te vangen. Leerzaam en mooi om te zien.

 

En dat is mooi om te zien! Genieten van andermans vangst is de helft van het vermaak en wij ondertussen maar blijven ‘proberen’. We kregen vele aanbeten en enkele vissen landden in onze handen. We genoten volop! Zo’n relatief kleine vis geeft gewoonweg fantastische sport. Een zeven gaat compleet door z’n rug en krijgt een leuk aantal beuken te verwerken.

 

fint

Een zeventje gaat mooi diep gebogen op zo’n fint.

 

Ik heb gezien dat het vissen op fint niet alleen maar met drijvende lijnen geweldig kan gaan, ook sterk zinkende lijnen kunnen vele aanbeten opleveren en wellicht ook wat gelande vis. Maar het gaat niet altijd samen, dit kan duidelijk verschillen! En daar moet je wel rekening mee houden wanneer je richting de kust vertrekt; neem dus zowel drijvende lijnen al zinklijnen mee.

 

Fint is dan ook, in mijn nog beperkte ervaring en optiek, nog een onvoorspelbaar soort. Het kan vriezen en het kan dooien, de ene dag is het kilo’s halen, de andere dag peuteren voor een paar visjes. Ik zou zeggen: gewoon doorzetten en een paar dagen diesel of benzine ertegenaan gooien om het te doen, het is echt lachen!

 

fint

Let wel op: handen zeiknat maken, want de schubben van deze prachtige vis laten zeer snel los en dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Facts:

  • Ga als het hoog zomer is
  • Hoe meer stroming hoe beter
  • Vis met een 5 tot 7 hengel
  • Neem zowel drijvende als zinkende lijnen mee
  • Vis met kleine visachtige imitaties (chartreuse tops schijnen het dus goed te doen)
  • Knijp weerhaken het liefst weg
  • Vis op de koppen van kribben die droog komen te staan
  • Vlieg niet alle kanten op, blijf op je plekkie, ze komen vanzelf weer voorbij.

 

Wil je meer weten? Ik kan je met mijn anderhalf bescheiden ervaring niet meer vertellen dan bovenstaand verhaal, probeer het gewoon! Je zult misschien een keer teleurgesteld terugkomen, maar een echte vliegvisser houdt dat toch niet tegen?!

 

fint

Succes op en enorm veel plezier met de tarpons van de Nederlandse kust!

 

Tekst en fotografie:

Jelle Westerhuis