voorn

Eind 1999 kwam daar een eind aan nadat aalscholvers aan hun strooptochten begonnen in de Utrechtse- en Zuid Hollandse polders en ander water. De veranderingen van het polderwater had daar ook een grote invloed op. Ondiepe sloten werden met dammen gescheiden van hoofdwater-gangen, het waterpeil werd verlaagd en er werden waterkeringen gemaakt om het water beter te kunnen reguleren.

 

Dat had een sterke invloed op de voornstand vanwege de aantasting van de biotoop. Voorn kan niet meer migreren en paaigebieden zijn onbereikbaar. Wie nu echt grote voorns wil vangen doet dat in uitlopers van groot water, of water dat daarmee in verbinding staat. Daar trekken deze goudkleurige azers in juni op om te paaien.

 

In de herfst, soms in september en begin oktober is eveneens succesvolle periode omdat ze zich op zulke stekken tegoed doen aan muggenlarven en andere insecten, geliefd voedsel dat bereikbaar is door het verdwijnen van waterplanten.

 

In veel polders zijn grote voorns verdwenen onder andere door de genoemde problemen. Daar kan ik over mee praten want ik heb in een van de beste polders gevist, gelegen onder de polder van Wilnis. Dat water heeft ook een enorme achteruitgang ondergaan, maar het lijkt erop dat er van enig herstel sprake is. We vangen er weer volop voorns die weliswaar niet de afmetingen hebben als van weleer, maar het bestand komt langzaam terug.

 

Voorn

 

Tot mijn verbazing hoorde ik laatst dat er veel vliegvissers zijn die hun neus oprekken voor het vangen van voorns met een maat van 23 cm zoals gefotografeerd.

Het moeten altijd maar grote vissen zijn die willen vangen van te minste 45 cm en liefst nog groter. Een voorwaarde is dan nog ook dat het er zeker 25 stuks moeten zijn of meer. Er moet worden gescoord, zodat ze op de foto kunnen die ze dan op Facebook zetten. Foto’s waarop ze het liefste met een vliegenhengel in de mond staan, want je moet toch kunnen zien dat hij met de vlieg is gevangen? Een stupider plaatje kan je niet schieten. Zelfs iemand met een geestelijk beperking ziet dat dit niet normaal is.


Nu weet ik best dat het vangen van grote vissen heel leuk is, maar dat scoren lijkt me toch over-dreven. Wees gerust, het is geen jalousie hoor want ik heb best het een en ander al meegemaakt en gun een iedereen dat hij grote vissen vangt. Ik zie het vliegvissen als een beleving en niet als scoren.

 

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur waar hij wil vissen, de een wil dat doen in een havengebied, de ander kiest voor een groene omgeving. Zelf kies voor de laatste omgeving, ik vind het heerlijk om in een beek, rivier of polder te staan; in ieder geval in de natuur en groen om me heen.

Gelukkig zijn er nog poldervissers die het vissen op voorn, snoek of winde op prijs stellen en niet hun neus ophalen van wat kleinere vis. Het vissen op rietvoorn is voor hen nog steeds interessant, net zoals voor mij.


 baay

 

 Voor het vissen op rietvoorn heb ik weer eens een paar vliegjes gebonden die opvallen wat vangst betreft. Het zijn nimfen die net iets anders gebonden zijn maar daar trekt voorn zich niets van aan en ik denk forel en vlagzalm ook niet, maar dat laatste moet nog worden getest.

 

Groene bliksem

groene bliksem

 

Materiaal

Haak  : Langstelig nr. 14 of 12
Binddraad  : Olijgroen 8/0
Staart  : Groene fibers uit een hackle, houd die kort
Ribbing  : Nylon 14/00
Bodydek  : Groene mylar, Red/Green # 10 UNI - PRODUCTS
Body  : Hazenbont
Hackle  : Groen, kleine hackle

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast.

 

Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die  achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.


Zwart venijn

zwarte venijn

 

Materiaal

Haak  : Langstelig nr. 14
Binddraad  : Zwart 14/0
Staart  : Gevlekte fibers, parelhoen
Ribbing  : Zilver tinsel, ovaal en dun
Body  : Zwart, fibers uit een veer
Thoraxdekschild : Zwarte fibers, 5 of 6 insmeren met Wing Cement
Thorax  : Zwarte dubbing, zeer fijn

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Zet zwarte fibers op en bnd daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en ze vast met binddraad. Rib de body met het tinsel en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de fibers op voor het thoraxschild.

 

Maak een lus en zet de dubbing daarin, wikkel daarvan de thorax zet de lus  achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.


Roach bait

 roach bait

Materiaal

Haak  : Langstelig 1,5x of 2x nr.14 - 12
Binddraad  : Zwart 8/0
Ribbing  : Groene lurex, small (Pipoos)
Body  : Hazenbont, licht beige
Hackle  : Patrijs fibers in dubbinglus

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice (voor het vissen op forel looddraad aanbrengen). Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de lurex in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan, bind daarvan de body tot 2 mm voor het haakoog en zet het eind van de lus vast.

 

Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een lus en zet hierin een toef korte Parijsfibers, wikkel die voor de body in, zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

O ja. Vergeet niet om de weerhaken dicht te knijpen als je met de nimfen gaat vissen.