Waden en waadstokken

Voor de workshop in Noorwegen houden we in het voorjaar een informatiedag. We vertellen dan wat nodig is aan hengels, vliegen en overige materialen. We wijzen er steeds weer op dat een waadstok echt nodig is, omdat de bodem van de Glomma nu eenmaal niet geasfalteerd is.

 

Er liggen grote keien en dat maakt het waden niet bepaald eenvoudig. Er staat bovendien vaak ook nog een flinke stroming. Als je niet zo stevig op je benen staat, net zoals ik, dan kan het waden in de Glomma listig zijn. Vroeger was ik beter ter been, maar ja, de man wordt ouder, en dan.

 

 

 

wim in Noorse beek

 

Dat is anders in Duitsland en Oostenrijk. Een grindboden wordt, afgewisseld door zand en dan weer door kleinere keien en dat maakt het waden vaak gemakkelijker. Maar ik gebruik ook daar een waadstok.

 

Als ik die jonge knapen door het water ziet ‘rennen’ ben ik wel eens jaloers. Ondanks dat ze goed ter been zijn, gaat het ook wel eens fout. In het gunstige geval blijft het bij een nat pak, van binnen en van buiten.

 

workshop 15.jpg

 

Nu is dat nog niet het ergste. Ik moet er niet aan denken dat het echt fout gaat, is dan de organisatie aansprakelijk? Je kunt een ernstige verstuiking krijgen of erger nog, een been breken We waarschuwen elk jaar opnieuw, maar toch betalen sommige deelnemers steeds weer leergeld.

 

workshop 19

Deze jonge knaap is volgelopen, maar niet met pils.

 

De vliegvisser op de foto (met toestemming geplaatst) wist het beter en haalde in de Glomma opnieuw zijn zwemdiploma. Hij had een waadstok in een foedraal aan zijn riem hangen, maar dacht die niet nodig te hebben. Zijn vismaten konden het niet nalaten om van de omkleed sessie een foto te maken.

 

Voor het waden in de Glomma heb je een goede waadstok nodig. Geen tak van een boom of een Nordic walking stick. Een boomtak drijft achter je en dat is lastig, de lijn gaat er omheen en dat kan vis kosten. Bovendien heb je die stok nooit bij de hand.

 

De Nordic walking stick is dun, niet sterk genoeg en ook nog telescopisch. Ongeschikt voor een belasting van 75 kg of meer als een vliegvisser er op gaat ‘hangen’ dus …niet goed voor dat doelvoor het vliegvissen. Een waadstok? Dat is een ‘must’.

 

waadstok.jpg