Wind uit het noorden?

Veertig jaar gelden hield ik een dagboek bij waarin ik de visresultaten noteerden en…de weersomstandigheden. Ik heb dat dagboek bewaard en lees er zo nu en dan in. Het geeft inzicht vooral over de weersomstandigheden.


Laatst las ik op Facebook een bericht over slechte vangsten in eind mei. Het bleek dat nu net in die week dagen lang de wind uit het noorden kwam, hoge wind zei mijn buurman altijd. Vaak schitterend weer, een blauwe hemel en soms een wolkje ideaal om er op uit te trekken. Op dat bericht op FB heb ik gereageerd met een heel oud spreekwoord dat vroeger veelvuldig door hengelaars werd gebezigd. Het luidt als volgt:

 

Staat de wind oost of noord
Dan Is de vis verstoort
Staat hij zuid of west
De vis bijt best.

 

Ik heb dat dagboek er eens bijgehaald en wat bleek.. het klopt als een bus. Velen met mij schijnen de zelfde ervaring te hebben, want ik kreeg bijval toen ik dat gedichtje op FB zette. Ik trek er ook liever op uit met dat weer dat we met Pinksteren hadden, maar als het weerbericht de boze boodschap brengt over de windrichting, blijf ik toch maar thuis; als je wat wilt vangen te minste.

 

Overigens blijkt die spreuk niet alleen op te gaan bij het vissen in eigen land, ook bij het vissen op forel en andere vissoorten komt het vaak uit, helaas