Zoals het niet moet

Stel je wilt een nieuwe auto kopen. Je komt bij het bedrijf en de verkoper laat je een gloed nieuwe auto zien. Het blijkt dat maar aan een kant een portier zit, de kofferbak deksel ontbreekt en er zit een kras op de zijkant. Je wijst de verkoper op de gebreken en hij zegt: ‘Maak dat wat uit? Hij is toch nieuw en hij rijdt toch wel’.

 

Afgezien dat dit een onmogelijke situatie is, zal niemand zo’n auto kopen. Je wilt er toch immers één die compleet is en er goed uit ziet. Zo is het met vliegen binden eigenlijk niet anders. Je bindt een vlieg en wilt dat hij er zo goed mogelijk uitziet, toch?

Zo nu en dan snuffel ik op websites en bekijk kunstvliegen die daar op staan. Op de site van het VNV zag ik de Sawyer nimf die hier op de foto is afgebeeld. Wat opvalt is dat de nimf geen thorax heeft en er daardoor vreemd uit ziet. De staart is te lang en de body zou taps kunnen zijn.

 

Foto VNV

Ik kan me voorstellen dat een beginner zo’n nimf bindt, maar je verwacht zo’n nimf toch niet op een site van het VNV?  (www.vnv.nu/admin/modules/sites/site.php?id=0&pag=520392266955e)  Daar moeten nimfen en vliegen opstaan die perfect zijn. Die site heeft een voorbeeld functie, of zie ik dat niet goed?

Nu verbaast me dat niet zo, nadat ik laatst hoorde dat de cursisten maar heel weinig tijd krijgen om de opgegeven bindpatronen te binden tijdens een bindinstructie. Het leren binden van kunstvliegen kost tijd, zeker in groepsverband kan dat niet snel of in een hoog tempo.  Dat is in de praktijk wel bewezen.

Nu is het voor mij niet zo moeilijk om een Sawyer nimf te binden die wel goed is, die te fotograferen en op mijn site te zetten, maar ik ben verder gaan zoeken. Ik kwam terecht op de site van de Belgische Frank Sawyer flyfishing club (www.franksawyer.be) dezelfde nimf opstaat die wel perfect gebonden is.

Aangezien deze simpele maar zeer effectieve nimf geen heksentoer is om die perfect te binden hoop ik dat het exemplaar op VNV site spoedig wordt vervangen door wat beters.